Selectează o Pagină

De 10 ani sunt aterizata in partea astalalta de Romanie. 10 ani si inca am parte de surprize.

Iarna a insemnat dintotdeauna ocazia de a ne da cu sania, de a manca julfa si de a merge cu colinda.
Treptat anotimpurile s-au dat peste cap, iar iarna nu e decat o toamna lesinata, turta cu julfa a ramas in Moldova, in bucataria mamei iar aici nu stie nimeni ce e. Cat despre colinde…? Doar cativa de varsta mea mai ies la colindat,in marea lor majoritate moldoveni.
Ceilalti… fie au altceva mai bun de facut, fie pur si simplu nu-s obisnuiti.
Insa,doamnelor si domnilor, de vreo trei ani am descoperit COLINTET(Z)ELE, un obicei stravechi din unele localitati din sudul tarii.
In ziua de 23 decembrie, deci in ajunul Ajunului Craciunului, oamenii merg din poarta in poarta sa ureze „Craciun Fericit” si „La multi ani”, fiind rasplatiti de gazde cu mere si covrigi.
Acum trei ani pe strazile unui sat din judetul Giurgiu, in ziua de 23 decembrie era puzderie de lume. Cu varste intre 1 an si 90, toata suflarea iesise din case si stateau in cozi lungi, la fiecare poarta, sa-si umple sacii cu covrigi.
DSC_2523-1
DSC_2516-1
Si sa nu credeti ca e vorba de vreo delicatesa: covrigii de prin partea locului sunt niste inele uscate de apa si faina, fara gust, duri si inestetici, dar cu o singura calitate: sunt ieftini. Important era, deci, ritualul in sine, despre care eu nu am gasit inca nici o nota care sa explice semnificatia acestuia.

DSC_2534-1
Toate portile caselor se deschid, femeile scot cosuri mari de nuiele, umplute cu covrigi, mere, poate chiar si bomboane sau pachetele de biscuiti. Dupa buget.
Desigur, si mamaie a iesit la poarta in fiecare an si de fiecare data se intorcea mahnita:”De data asta am dat si mai putin!”

DSC_2511-1
Obisnuita sa cumpere peste 1500 de covrigi, anul asta s-a vazut nevoita sa micsoreze comanda: DOAR 800. Din care nu a dat nici un sfert.
In seara asta cel putin o batrana din judetul Giurgiu a fost profund dezamagita.

DSC_2497-1

Sper ca voi ati avut Colindetele mai aglomerate!

Craciun fericit!