Selectează o Pagină

In articolele urmatare voi incerca sa ofer cateva idei pentru a va ajuta sa obtineti fotografii mai… bune.
Am ezitat putin in alegerea adjectivului: fotografii… mai bune/ mai frumoase/ mai interesante/ originale ?

Sa ne lamurim intai ce inseamna pentru fiecare dintre noi o fotografie valoroasa. Pentru mine, de exemplu, e mare lucru daca reusesc sa fac o poza pe care sa-mi doresc sa o printez. Am in colectie mai multe poze decente (clare, frumos colorate, cu mesaj), dar putine pe care le-as expune public, printate, inramate. Abia aceste imagini ar candida, din punctul meu de vedere, la titlul de fotografie BUNA.

Scopul acestui blog nu este, insa, acela de a oferi sfaturi pentru artisti fotografi, ci oamenilor cu multe alte valente, care se intersecteaza mai rar cu fotografia, ca arta. Acestia suntei voi dragi mamici si tatici cu micuti sau cu pustiulici mai mari, copiii care apar in cel putin 99% din fotografiile din aparatele si telefoanele voastre. Este timpul ca amintirile voastre sa beneficieze de imagini mai clare, mai colorate, mai echilibrate, mai frumoase si m-as bucura daca as reusi sa va ajut in acest domeniu.

I’m an amateur photographer, apart from being a professional one, and I think maybe my amateur pictures are the better ones.

Elliott Erwitt

Poate ca fotografiati cu un aparat DSLR, sau preferati telefonul… nu conteaza. Si unii si altii va alegeti un subiect, faceti gestul de a ridica aparatul in dreptul ochilor, focalizati si declansati… Da, suntem cu totii fotografi! In aceeasi masura in care putem spune cu totii ca suntem si bucatari chef, din simplu motiv ca stim ca facem omleta, supa si reusim sa nu carbonizam micii pe gratar. 🙂

E greu sa te abtii sa faci poze cand ai in fata un peisaj superb, un model atragator sau copilul tocmai a facut o boacana simpatica. Mai ales cand ai la indemana un telefon cu atatea functii pentru fotografie ca in ziua de azi. Sfatul meu: NU VA ABTINETI!

Fotografiati des, fotografiati tot ce va face sa zambiti, sa plangeti, tot ce va pune pe ganduri.
Cu o singura conditie: printati!
Fotografia abandonata in varianta digitala, fara sa ajunga si pe hartie, este doar o fantoma. Printati si veti intelege.

Iar cand veti decide sa printati se va intampla ceva: fotograful incepator din voi va deveni un pic „mai artist”. Nu e putin lucru sa triezi sutele de fotografii care zac in memoria aparatului/telefonului si chiar actiunea aceasta, de alegere a cadrului ce merita printat, va transforma felul in care va veti raporta la fotografie. Deodata devin importante o incadrare mai ingrijita, un focus mai cu rabdare facut, alegerea variantei color sau alb/negru, etc. Sunt decizii ce tin de creativitate, iar creativitatea este apanajul artistilor!

Asa ca… fotografiati de placere. Si printati: imi veti multumi mai tarziu!