Selectează o Pagină
w

Zilele trecute spuneam ca suntem cu totii fotografi. Mentin afirmatia, desi „calitatea” de fotograf inseamna mult mai mult decat simpla declansare in graba si la intamplare a aparatului foto sau a telefonului.
Deocamdata insa, hai sa nu ne incurcam in definitii si sa convenim impreuna ca ne place sa facem… poze. Deocamdata! 🙂

 

Nu este o noutate ca spatiul virtual este invadat de imagini neclare, prost incadrate (in cel mai fericit caz) de la diferite evenimente, poze facute cu singurul scop de a semnala lumii intregi ca autorul a fost si el… ACOLO. Soarta acestor imagini este pecetluita chiar dinainte de a fi facute: vor muri uitate in online, sau in memoria telefonului.

Fara sa ne dam seama, cand ridicam aparatul pentru o poza noua, ne raspundem deja in gand la o intrebare cruciala : „Merita efortul?” Motivarea poate avea diverse variante pentru fiecare dintre noi, dar numitorul comun este ca toti simtim nevoia de a „ingheta” clipa, de a pastra amintirea acelui moment special cand CEVA-ul ne-a surprins placut sau nu. Daca ai decis ca merita sa faci fotografia, ai decis deja si ce vei face cu ea: cel mai probabil va ajunge si la alti oameni. Vei vrea sa inteleaga imediat ce-ai vazut, ce ai simtit, vei vrea sa-i amuzi sau sa-i pui pe ganduri.

Fotografii care se respecta au o regula nescrisa (in fine, au mai multe, dar legat de motivare asta este cea mai importanta): daca imaginea ta este nedreapta, renunta la ea. Nici un fotograf integru nu ar pastra un cadru in care subiectul este dezavantajat de lumina, de ambient,de context. Poate si de aceea vedetele tind sa-si creeze relatii cat mai bune cu fotografii lor: au nevoie sa fie pusi in lumina cea mai buna. Atentie: n-am spus „lumina cea mai corecta”!
Sa mai amintesc si faptul ca fotografia stie sa minta foarte credibil?

I have been frequently accused of deliberately twisting subject matter to my point of view. Above all, I know that life for a photographer cannot be a matter of indifference. Opinion often consists of a kind of criticism. But criticism can come out of love.

Robert Frank
Asadar ce va motiveaza sa faceti poze? Oricare ar fi acest motiv, trebuie sa stiti ca fotografia spune multe si despre autorul ei: despre inteligenta, etica, bun gust. Orice fotografie oglindeste si personalitatea autorului…poate si de aceea atatea imagini defaimatoare sau, pur si simplu, proaste raman anonime.

Every man’s work, whether it be literature, or music or pictures or architecture or anything else, is always a portrait of himself.

 Samuel Butler

Ei bine… nu stati prea mult pe ganduri: fotografiati de placere! Si printati-va fotografiile! Imi veti multumi mai tarziu! 🙂